Piratii IT cheltuiesc cei mai multi bani pe produse legale

de Liviu Petrescu | 15 mai 2013

Pirateria online a fost abordata traditional cu o viziune "alb sau negru", dar studiile de specialitate continua sa prezinte o situatie mai complexa: piratii IT sunt si cei care cheltuiesc cei mai multi bani pe produse legale.

Cel mai nou studiu care subliniaza ambiguitatea efectelor pirateriei provine din Marea Britanie. Ofcom, autoritate care reglementeaza domeniul telecom a publicat rezultatele unei cercetari care subliniaza diferentele intre mai multe tipuri de pirati online.

Piratii IT cheltuiesc si cei mai multi bani pe produse legale

Piratii ocazionali

Cel mai mare grup care face parte din masa piratilor IT, de circa 42% din totalul celor cercetati de autoritatea din Marea Britanie, are comportamentul clasic: descarcari gratuite, sanse mult mai mici de a cheltui pentru continut digital.

Ofcom sustine ca acest grup, care reprezinta aproximativ 10% din totalul consumatorilor de continut digital, are si efectul cel mai mic asupra creatorilor de continut. Piratii ocazionali, care fura pur si simplu pentru ca pot, sunt responsabili pentru numai 12% din totalul descarcarilor ilegale.

Piratii convinsi

La polul opus, piratii convinsi sunt responsabili pentru 79% din totalul descarcarilor. Sunt insa cel mai mic grup de persoane. Reprezinta doar 10% din esantionul Ofcom, iar autoritatea britanica estimeaza ca sunt de fapt doar 1,2% din totalul utilizatorilor online cu o varsta de peste 12 ani.

Cei responsabili pentru aproape 80% de continutul piratat din mediul online sunt insa si cei mai fideli clienti. Studiul a demonstrat ca piratii IT cheltuiesc de 3 ori mai multi bani pe continut si streaming digital decat utilizatorii obisnuiti, care nu pirateaza deloc.

Piratii IT cheltuiesc si cei mai multi bani pe produse legale

Rezultatele studiului nu arata in mod clar daca piratii IT cheltuiesc mai mult pentru a oferi apoi continutul online in mod gratuit, dar este clar ca sunt o sursa de venituri importanta pentru casele de discuri si studiourile de la Hollywood.

Cercetarea britanica nu va avea probabil niciun impact asupra celor care se plang ca pierd miliarde de dolari din cauza pirateriei, dar ofera un ghid pentru gasirea de solutii.

Cei mai multi pirati se plang si de preturi si de modul de distributie al continutului digital, iar evolutia platformelor ar putea converti pe viitor un numar tot mai mare de pirati in utilizatori complet legali ai serviciilor online de distributie de continut.

Sursa: Geek

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
Citeste despre: pirati it piraterie online continut digital
spacer
Opiniile cititorilor
spacer

Recomanda pe Google