Rata somajului din Romania creste

de Redactie Hit.ro | 6 iulie 2020

Somaj

Rata somajului din Romania in conformitate cu metodologia OIM, respectiv reflectarea populatiei active in cautarea activa a locurilor de munca, a crescut la 5,2% in mai, de la 4,8% in aprilie si 3,9% in mai.

Datele, publicate de biroul de statistica INS, reflecta datele ajustate sezonier.

In luna mai, numarul persoanelor in cautare de locuri de munca a fost de 463.363, in crestere fata de 386.257 in februarie, inainte de izbucnirea si blocarea coronavirusului.

Cu toate acestea, Guvernul sprijina in continuare companiile sa-si mentina angajatii sub statut de somaj tehnic (75% din salariu brut) in luna mai. Astfel, cifrele ar putea creste si mai mult in iunie si in urmatoarele luni, deoarece companiile vor pierde treptat sprijinul acordat de catre stat.

In mod separat, este putin probabil ca romanii intorsi de peste hotare sa caute locuri de munca acasa (ceea ce ar impinge somajul OIM in continuare). Cu toate acestea, multi abia asteapta relaxarea din Europa de Vest ca sa poata sa se intoarca acolo.

Cu exceptia cazului in care se vor observa probleme severe de angajare in Germania, Spania sau Italia, efectul romanilor reveniti va fi doar marginal, deoarece cea mai mare parte a acestora ocupa un segment al pietei muncii, unde oferta este redusa in tarile respective (locuri de munca cu salarii mici).

Recomanda   afisari

spacer
spacer
Articole similare
spacer
Opiniile cititorilor
spacer